1. Ana Sayfa
  2. Doğal Kaynaklar
  3. 2018 Troya Yılı, Sürdürülebilirlik ve Çevre Bilinci

2018 Troya Yılı, Sürdürülebilirlik ve Çevre Bilinci

2018 Troya Yılı, Sürdürülebilirlik ve Çevre Bilinci

2018 yılı geçtiğimiz yıl Troia Yılı (Troya Yılı) olarak ilan edilmişti. Bu ülkemiz için önemli bir çalışma. Yerel ölçekte başlayan bir inisiyatifin, uluslararası kültür ve turizm vizyonuna dönüştüğü bir süreçte, dünyanın en çok bilinen ikinci kültürel miras alanı Troia, üzerinde herkesin uzlaştığı bir değerler manzumesi olarak tüm dünyada 2018 yılına damga vurması öngörüsüyle bu etkinliğe adım atan organizasyon komitesinin bileşenleri yılın ilk 5 ayı çerçevesinde çeşitli çalışmalara yer verdiler.

Tercih edilen bir turizm destinasyonu olmak için ”Güçlü Algı Yönetimi ve Sürdürülebilir Etkinlikler” en önemli iki paradigma olarak belirleyen organizasyon, bir bölgedeki sürdürülebilir spor, kültür, sanat, eğitim ve bilim alanlarındaki etkinliklerin varlığı ve yayılımı, o bölgenin tercih edilen bir destinasyon olmasında hayati önemi taşıdığını vurguluyor.

Pek çok savaşa tanıklık eden, bununla kalmayıp savaşların seyirlerine de yön veren bu coğrafya, tarih boyunca misyonunu taşıdığı bu özelliğine Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde yeni bir misyon olarak barış ve hoşgörü kültürünü de katarak 2018’i Dünya Troya Yılı ilan edilmesi ülkemiz açısından başarılı bir çalışmadır.

Yıl boyunca yapılacak olan kültür, sanat, spor, bilim ve eğitim alanında sürdürülebilir etkinlikler ve projeler ile Kültür ve Turizm Bakanlığı himaye ve koordinasyonunda yurt içinde ve dışında güçlü bir tanıtım ve iletişim politikası planlanıyor.

Bu çalışmalar içinde ülkemizdeki çevre bilincinin, doğaya saygının ve sürdürülebilirlik kavramının ancak yaşanabilir bir gezegen bırakılması halinde mümkün olabilirliğinin de altının çizilmesi gerektiğine inanıyoruz. Truva Destanı, Çanakkale Savaşları gibi insanlık tarihine mal olmuş ve üstelik biri yüzyıl önce yaşanmış iki büyük efsaneye ev sahipliği yapan bu coğrafyanın Dünya üzerindeki bilinirliğinin artırılması ile birlikte örnek çevreci projeler ile 2018 Troya Yılı ülkemiz adına farkındalık yaratılarak pekiştirilebilir.

Atıkların kaynağında ve doğru şekilde ayrıştırılması, geri dönüşüm, geri kazanım ve sürdürülebilirlik kavramları uygulamalarla ilgili konseptin içine dahil edilirse yıl kapsamında hem iç hem de dış turizm kökenli çalışmaların artı olarak tanıtımları da yapılmış olacaktır.

Özellikle önümüzdeki tatil ve yaz dönemine denk gelen 3-4 ay bu alanda verimli olarak değerlendirilebilir. Atıkların ayrıştırılması eğitim çalışmaları, uygulamaları, yapılacak tüm etkinliklerde bu konuda çalışmaların yapılması ve tüm Dünya medyasına sunumu ilk etapta aklımıza gelenler.

Elbette ki 2018’de Troya Yılı kapsamında bunları yapalım 2019 ve diğer yıllarda askıya alsak da olur yaklaşımı içinde olmamalı bu tarz çalışmalar. Gerek Çanakkale Boğaz bölgesi gerekse tüm ülkenin artık sosyal sorumluluk değil sosyal zorunluluklar kapsamında atık ayrıştırma, çevrecilik ve geri dönüşüm konularına eğilmesi, eğilmekle kalmayıp aktif eylemleri uygulaması gerek ve şarttır.

Sevgi ve saygılarımla,

Metin Çelebi

 

 

Yazar Hakkında

Yeşil Kumbara

Yeşil Kumbara projesi katı atıkların ayrıştırılması ve ekonomiye geri kazandırılması mottosuyla çalışmaktadır. Devlet desteği ile yürütülmesi hedeflenen proje ekonomi için kalkınma projesidir.

Yorum Yap


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/u7337956/public_html/wp-content/themes/geoit/comments.php on line 24