1. Ana Sayfa
  2. Etklinlikler
  3. Seferihisar Çocuk Belediyesi üyelerinin ‘SDG4Kids Oyununa’ ilgisi yüksek oldu!

Seferihisar Çocuk Belediyesi üyelerinin ‘SDG4Kids Oyununa’ ilgisi yüksek oldu!

Seferihisar Çocuk Belediyesi üyelerinin ‘SDG4Kids Oyununa’ ilgisi yüksek oldu!

Seferihisar Çocuk Belediyesi Üyelerinin ‘SDG4Kids Sürdürülebilir Kalkınma Oyununa’ İlgisi ve Duyarlılığı Yüksek Oldu

Seferihisar Çocuk Belediyesi yöneticileri ve eğitmenleri ile Çocuk Belediyesi’nin okul öncesinden başlayıp liseye kadar uzanan geniş yaş skalasındaki üyelerinin 7-14 yaş grubunun katılımında gerçekleştirdiğimiz 2 günlük Sürdürülebilirlik ve Kaynağında Atık Ayrıştırma eğitimlerimiz yüksek sayıda ve nitelikli bir katılım ile gerçekleşti. Katılımcıların, eğitmenleri dahil olmak üzere hepimizi sıklıkla şaşırtan ve eş zamanlı olarak sevindiren yorum ve önerileri, geleceğimize umutla bakmamıza bir kez daha vesile oldu.

30 Kasım-1 Aralık tarihlerinde, SDG4Kids, Yeşil Kumbara ve UN SDSN Türkiye olarak Seferihisar Çocuk Belediyesi’nin konuğu olduk.

Bu iki günlük ziyaretin temel amacı; Çocuk Belediyesi’nin 7-14 yaş grubundaki üyelerine, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini ve küresel ısınmanın yarattığı etkileri anlatmak idi.

UN SDSN (Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı) Türkiye Direktörü Bahar Özay, SDG4Kids Koordinatörü Türkan Uçar, Yeşil Kumbara Direktörü Metin Çelebi’nin eğitimci ve moderatör olarak katıldığı etkinlik 4 aşamada gerçekleştirildi.

 

sdg4kids oyun - Seferihisar Çocuk Belediyesi üyelerinin ‘SDG4Kids Oyununa’ ilgisi yüksek oldu!Motivasyon oyunu ile çocuklarımızı ısındırdık

İlk aşamamızda; Çocuk Meclisi üyelerimize takım olma ruhunu ve birlikte başarmanın yarattığı güven duygusunu aktarmak için ahşap bir oyun seti ile birlikte çizim yapma çalışması uygulandı. 2 ayrı ekip halinde herkesin katıldığı bu oyun ile,  çocuklar birlikte çizim yaparak; toplu hareket etmenin zorluğunu ancak birlikte başarmanın keyfini deneyimlediler.

Sürdürülebilir bir dünya ve Türkiye için gelen yaratıcı çözüm önerileri hepimizi mutlu etti

İkinci aşamada; UN SDSN (Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı) Türkiye Direktörü Bahar Özay, Seferihisar Çocuk Meclisi Başkanı, yöneticileri, üyeleri ve çocuk muhtarlar ile azaların katılımından oluşan 40 kişilik gruba, Sürdürülebilir Kalkınmayı ve Birleşmiş Milletler’in 2015’te kabul ettiği 17 Kalkınma Hedefini anlattı.

17 maddenin tamamını ilgi ile takip edip her madde hakkında moderatörümüz Bahar Özay’ın sorularına tek tek yanıtlar veren çocukların; yorum ve önerileri, bilgi ve duyarlılıkları hepimizi mutlu etti. Belediye Meclisi üyesi 8 yaşındaki Ada, inovasyonu; yine 8 yaşındaki Nehir küresel ısınmanın iklim değişimine etkilerini, 10 yaşındaki Defne denizlerimizi neden kirletmememiz gerektiğini, 7 yaşındaki Kuzey eğitimde fırsat eşitliğini, 14 yaşındaki Çocuk Belediyesi Başkanı Melis, cinsiyet ayrımının topluma yansımalarını anlatarak; yaratıcı çözüm önerilerini sundular.

İki saatlik ilk gün eğitimimizde çocuklardan aldığımız olumlu geri dönüşler, Çocuk Belediyesi yetkililerini, eğitmenlerini ve bizleri çok mutlu etti. Katılımcılarımızdan gelen yanıtlar, çocuklara yönelik eğitimimizi ve oyunumuzu geliştirmemiz konusunda bizlere yararlı fikirler verdi.

Yeşil Kumbara Atıkları Kaynağında Ayrıştırma Modülü ilk günümüzün bir başka eğitimi idi

İlk gün yaptığımız bir diğer çalışma, yani üçüncü aşamamız, atıkların kaynağında ve doğru şekilde ayrıştırılmasına yönelik, yetişkinlerin katılımında uygulanan, Yeşil Kumbara Atıkları Kaynağında Ayrıştırma Modülü idi.

Seferihisar Çocuk Belediyesi yöneticileri, eğitmenleri ve diğer personelinin yanı sıra Seferihisar Belediyesi Çevre Koruma birimi çalışanlarının da katılımı ile gerçekleştirdiğimiz bu modül, Yeşil Kumbara Direktörü Metin Çelebi tarafından sunuldu.

Yeşil Kumbara Atıkları Kaynağında Ayrıştırma Eğitimi, evimizden başlayarak; toplumun tüm kesimlerinde, geri dönüşüm, geri kazanım ve sürdürülebilir bir atık ekosistemi bilinci oluşturmayı hedeflemektedir.

Eğitim boyunca katılımcılara, ambalaj atıkları ve tüm geri dönüşebilir atıkların; Yeşil Kumbara’nın 5 li (kağıt-plastik-metal ve kompozit-cam-pil ve elektronik) atık ayrıştırma üniteleri kullanılarak ayrıştırılması konusunda bilgi verildi. Ayrıştırılan atıkların, belediyenin Ambalaj Atık Konteynırlarına, belediyenin toplama takvime bağlı kalarak bırakılmasının önemine değinildi.

İkinci güne sabah erken başlandı ve üyeler ekiplere ayrılarak sdg4kids sürdürülebilirlik oyununu oynadılar

Programın ikinci günü sabah 10:00’da başlayan çalışmaya katılan çocuklar,  7-10  ve 11-14 yaş grubunda üçer kişilik takımlara ayrıldılar. Takımlar, SDG4Kids oyun kartlarının sorularına, ekip arkadaşları ile birlikte görüş alışverişi yaparak, verdikleri cevaplar ile SDG4Kids oyununu oynadılar.

Seferihisar Çocuk Belediyesi’ni kurarak önemli bir vizyon ortaya koyan Değerli Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’e, çalışkan ekip arkadaşlarına ve Seferihisar Çocuk Belediyesi üyelerine, bizler ile çalışma fırsatı verdikleri için müteşekkir olduğumuzu belirtmek isteriz. Eğitmenlerimiz ve çocukların olumlu geribildirimleri, geleceğe umutla bakabilmemizi sağladı. Dünyada ve Türkiye’de, kendi gelecekleri için yeni bir ekosistem yaratmaları gerekliliğinin farkında olan Seferihisar Çocuk Belediyesi’nin 14 yaşındaki başkanından 7 yaşındaki üyesine kadar tüm paydaşları, başta arkadaşları, ebeveynleri ve tüm tanıdıkları olmak üzere herkesi sürdürülebilir bir gelecek için göreve davet ediyorlar.

 

Seferihisar Çocuk Belediyesi

Seferihisar Belediyesi Çocuk ve Gençlik Merkezleri bünyesinde çalışmalarını sürdüren Çocuk Belediyesi 2011 yılında başlatılan bir yapılanmadır. ‘Çocuk aklı değil, çocuk haklı’ sloganı ile, çocukların yüksek yararının gözetildiği ve etkin katılımının sağlandığı bu yapılanma ile ilçe genelinde yaşayan tüm çocukların haklarının gözetilmesi amaçlanmaktadır ve UNICEF tarafından kurulan ‘Çocuk Dostu Kentler’ ağına katılım çalışmalarına devam etmektedir.

Yeşil Kumbara

Evsel atıkların kaynağında doğru metodlarla ayrıştırılarak geri dönüşüme ve yeşil ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmalarını 2010 yılından bu yana sürdürmektedir. Yeşil kumbara, ‘Ayrıştır, biriktir, ekonomiye kazandır’ mottosu ile,  sürdürülebilirlik-geri dönüşüm-geri kazanım odaklı bir konsept ile toplumsal bilinç oluşumu çalışmalarını, STK’lar, akademik çevre, sürdürülebilir markalar ve yerel yönetimlerle yürütmektedir.

UN SDSN Türkiye

UN SDSN (Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı), dünyanın çeşitli ülkelerinden üniversitelerin, araştırma merkezlerinin, düşünce kuruluşlarının, sivil toplum, örgütlerinin ve iş dünyasının bir araya gelerek oluşturduğu bir çözüm geliştirme ağıdır. Bir Birleşmiş Milletler inisiyatifidir. Bu ağın temel amacı paydaşları harekete geçirerek sürdürülebilir kalkınmaya yönelik problem çözümlerini işbirliği içerisinde geliştirmektir. Türkiye ayağı, 2014 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde kurulan bir ekip ile koordine edilmektedir.

Yazar Hakkında

Yeşil Kumbara

Yeşil Kumbara projesi katı atıkların ayrıştırılması ve ekonomiye geri kazandırılması mottosuyla çalışmaktadır. Devlet desteği ile yürütülmesi hedeflenen proje ekonomi için kalkınma projesidir.

Yorum Yap


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/u7337956/public_html/wp-content/themes/geoit/comments.php on line 24