1. Ana Sayfa
  2. Sürdürülebilirlik
  3. Enerji sektöründen çevreci hamle!

Enerji sektöründen çevreci hamle!

Enerji sektöründen çevreci hamle!

Enerji sektöründen çevreci hamle!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin dünyayı en az kirleten ülkeler arasında olduğunu belirterek, “Enerji sektörü olarak 2018’de 5 milyon ağaç dikeceğiz. Bu sadece bir başlama vuruşu. Eminim ki başka paydaşların da dahil olmasıyla bu süreci çok daha ileri bir noktaya taşıyacağız” dedi. 

fft16 mf11229010 - Enerji sektöründen çevreci hamle!

Albayrak, “Bir Enerji Bir Nefes Enerji Sektöründen 5 Milyon Ağaç Kampanyası” kapsamında düzenlenen protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

“Türkiye, dünyayı en az kirleten ülkelerden birisi olmasına rağmen, çevresel sürdürülebilirlik, temiz enerji kaynakları ve çevre hassasiyeti konularında sorumluluğunun da ötesinde bir hassasiyet sergilemektedir. Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) 2018’deki her yeni gaz abonesi için bir, Petrol İşverenler Sendikası (PETDER) 2018’de trafiğe çıkan her araç için bir, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) her yeni elektrik abonesi için bir, Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) çıkarılacak her 100 ton kömür için bir ağaç dikecek. Protokol  çerçevesinde, 5 milyon ağaç dikeceğiz.”

Karbon ayak izi

Albayrak, kalkınmayı tek boyutlu görmediklerini, çevrenin korunması ve geliştirilmesi adına karbon ayak izini azaltacak girişimlere hız verdiklerini dile getirdi. Bakan Albayrak, özellikle son dönemde teknolojinin imkanlarından en üst düzeyde faydalanıp rasyonel ve sürdürülebilir enerji arzına ağırlık verdiklerini belirtti.

Bakan Albayrak, enerji üretim kapasitesinin arttığına, bu üretimde yerli ve yenilenebilir kaynakların da rekor seviyeye ulaştığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Son 10 yılda gerçekleşen elektrik üretim tesisi yatırımlarının yüzde 53’ü yenilenebilir enerji kaynaklarından geldi. Yenilenebilir kaynaklarımızın kurulu güç içindeki payı yüzde 32’yi geçmiş durumda. Şu an hem Avrupa, hem de dünya ortalamasının üzerindeyiz. İnşallah yıllara sari olarak yenilenebilirin payı, yeni yatırım ve projelerle artmaya devam edecek. Rüzgardaki kurulu gücümüzle 2017 sonunda dünyada 11’inci, Avrupa’da 6’ıncı olduk. 2017’de Avrupa’da rüzgar enerjisi kapasitesini en fazla artıran 4’üncü ülke olduk. Her yatırım bize daha fazla moral ve motivasyon sağlıyor.”

Minimum emisyon

Yerli kömür santrallerinde son teknoloji bacalama ve filtreleme sistemleri kullanılarak minimum emisyon değerleriyle elektrik üretimi yapılacağını belirten Albayrak, şunları kaydetti:

“Türkiye sanayi devriminden bu yana kümülatif emisyonların yüzde 0.7’sinden sorumludur. Fosil yakıtlardan kaynaklı emisyon salımımız Avrupa Birliği ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinin hayli altında. 2017 rakamlarına göre, Türkiye’nin kişi başına düşen sera gazı salımı 6.07 ton karbondioksit iken OECD ortalaması 9.5 ton karbondioksite eşdeğerdir. ABD’de bu rakam 16.2, Almanya’da 8.9, Rusya’da 11.2 tondur. Dünyadaki birçok ülkede 12, 13, 15 hatta 20 tonlara uzanan bir durum var, tablo ortada.”

‘Parmak ısırtacağız’

“Yakında Türkiye’yi yepyeni bir enerjiyle daha tanıştıracağız” diyen  Albayrak, dünyanın en büyük off-shore rüzgar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projesini en kısa zamanda hayata geçireceklerini söyledi. Gelecek 10 yılda 10 bin megavat rüzgar ve 10 bin megavat güneş enerjisiyle kapasitenin daha fazla artacağını dile getiren Albayrak, böylece Türkiye’nin çevreci enerji üretiminde dünyada ‘parmak ısırtacak’ bir düzeye ulaşacağını aktardı.

Akkuyu’nun 7 gün 24 saat elektrik üreteceğini vurgulayan Albayrak, Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında 5 yıl boyunca 4.1 milyar dolarlık termik santrali yatırımına duyulacak ihtiyacın ortadan kalkacağını söyledi. 

Kaynak :http://www.milliyet.com.tr/enerji-sektorunden-cevreci-hamle–ekonomi-2646862/

Yazar Hakkında

Yeşil Kumbara

Yeşil Kumbara projesi katı atıkların ayrıştırılması ve ekonomiye geri kazandırılması mottosuyla çalışmaktadır. Devlet desteği ile yürütülmesi hedeflenen proje ekonomi için kalkınma projesidir.

Yorum Yap


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/u7337956/public_html/wp-content/themes/geoit/comments.php on line 24