1. Ana Sayfa
  2. Sürdürülebilirlik
  3. İhracatçıya “yeni nesil” destek

İhracatçıya “yeni nesil” destek

İhracatçıya “yeni nesil” destek

İhracatçıya “yeni nesil” destek

Dünyada kamu politikalarının oluşturulması ve yürütülmesinde hem insan  hem de bilimsel verilere dayalı anlayışa geçiş, Türkiye’de de kendini  hissettirmeye başladı.

Amerikalı iktisatçı Richard H. Thaler’ın da davranışsal ekonomi  alanındaki çalışmalarıyla geçen yıl Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görülmesi, pek  çok devletin de davranışsal ve deneysel yöntemleri politika süreçlerinde göz  önünde bulundurmasında etkili oldu.

AA muhabirinin Ekonomi Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye  göre, Türkiye’nin ilk davranışsal kamu politikaları birimi Nudge Turkey,  çalışmalarını mayıs ayında Bakanlık bünyesinde kurulan “Davranışsal Kamu  Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Dairesi Başkanlığı” çatısı altında  sürdürecek.

Söz konusu başkanlık, uzun vadede Türkiye’de kanıta dayalı  politikaları insan odaklı bir bakış açısıyla hayata geçirmeyi amaçlarken,  bakanlık politikalarının oluşma sürecinde davranış bilimleri prensiplerinin  kullanılması ve gelişmiş veri analizi teknikleriyle ihracatta sürdürülebilirlik  ve çeşitlendirme, piyasaya kaliteli ve güvenli ürün arzı, yatırım potansiyelinin  artırılması ve e-ihracatın kolay ve ulaşılır kılınması gibi hedeflere katkı  sunacak.

Kamu politikasında Türkiye’ye özgü davranışsal yaklaşımları  geliştirecek başkanlık, ilerleyen süreçte yapay zeka, nesnelerin interneti gibi  teknolojideki son gelişmelerin de kamu politikalarına entegrasyonu üzerinde  çalışacak.

OECD tarafından yayımlanan “Davranışsal İçgörüyü Kamu Politikalarına  Uygulayan Kurumlar (Institutions Applying BI to Public Policy)” adlı çalışmayla  bu alanda Türkiye’nin ilk ve tek resmi birimi olarak tescillenen ekip, dünyadaki  davranışsal kamu politikaları birimleriyle irtibat halinde olacak ve bu alandaki  bilgi paylaşımını devam ettirecek.

Dış ticarete uygulandı

Dünyada eğitimden sağlığa, enerjiden çevreye birçok alanda davranışsal  kamu politikaları uygulanırken, ekibin çalışmaları dış ticaret alanında da  yoğunlaştı.

Davranışsal Kamu Politikaları Projesi kapsamında başlatılan  çalışmalar, ihracatta devlet yardımlarına başvuru oranının artırılması ve bu  yardımlara başvuru sürecinin kısaltılması hedefleriyle şekillendi.

Proje kapsamında yapılan anketler ve deneyler sonucunda ortaya çıkan  sorunların çözümüne yönelik araçlar da geliştirildi. Bu kapsamda, ihracat  desteklerine ilişkin mevzuatın kolay anlaşılması ve evraklara erişimde yaşanan  sıkıntıların giderilmesi için “www.kolaydestek.gov.tr” sitesi hizmete sunulurken,  devlet desteklerine başvuru sürecinde yaşanan bürokratik sıkıntıların azaltılması  için de Devlet Destekleri Takip Sistemi oluşturuldu.

İhracatçılara sağlanan devlet desteklerinin anlatıldığı ve evraklara  erişimi kolaylaştıran “www.kolaydestek.gov.tr” sitesi, hizmete girdiği ilk ayda  tıklanma sayısı 21 bini aşarak yoğun ilgi gördü.

Kaynak :http://www.milliyet.com.tr/ihracatciya-yeni-nesil-destek-ekonomi-2693756/

Yazar Hakkında

Yeşil Kumbara

Yeşil Kumbara projesi katı atıkların ayrıştırılması ve ekonomiye geri kazandırılması mottosuyla çalışmaktadır. Devlet desteği ile yürütülmesi hedeflenen proje ekonomi için kalkınma projesidir.

Yorum Yap


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/u7337956/public_html/wp-content/themes/geoit/comments.php on line 24