1. Ana Sayfa
  2. Doğa
  3. Mekanda Adalet Derneği, daha adil kentler için çalışıyor

Mekanda Adalet Derneği, daha adil kentler için çalışıyor

Mekanda Adalet Derneği, daha adil kentler için çalışıyor

Sabancı Vakfı’nın toplumsal sorunlara çözüm üreten kişilerin öykülerini anlattığı Fark Yaratanlar programı, onuncu sezonuyla devam ediyor. Fark yaratan çalışmaların kısa videolarının hazırlanıp internette ve televizyonda yayınlanmasıyla projelerin görünürlük kazanmasını ve izleyenlere ilham vermesini hedefleyen Fark Yaratanlar programı, bu sayede toplumsal gelişmeye aktif katılımı artırmayı amaçlıyor.

Onuncu sezonun üçüncü Fark Yaratan’ı daha adil, daha demokratik ve daha ekolojik kentler yaratma amacıyla disiplinler arası çalışmalar yürüten Mekanda Adalet Derneği oldu.

Şehircilik uzmanı Yaşar Adnan Adanalı öncülüğünde 2016 yılında kurulan Mekanda Adalet Derneği, toplumsal adalet çıkış noktasıyla toplumun bütün gruplarının kullanabileceği sağlıklı ve güvenli bir çevre yaratmayı amaçlıyor. Çocuk, kadın, yetişkin ya da genç gibi farklı toplumsal grupların mekanı kullanma ihtiyaçlarındaki farklılıkları araştırarak “Daha adil bir çevrede yaşamamız mümkün mü?” sorusuna yanıt arayan dernek, şehrin görünen yüzünün ötesinde onu anlamak ve yerinde yaşamak için yürüyüşler organize ediyor. Mekanda Adalet Derneği, eğitimler ve seminerler düzenlemenin yanı sıra, kentsel ve kırsal mekanda verilen adalet mücadelelerini görünür kılmak için Beyond Istanbul ve Mekanda Adalet Derneği Ajansı üzerinden basılı ve online içerikler de üretiyor. Katılımcı şehir planlama süreçleri geliştirmek için şehir plancıları, mimarları, sosyal bilimcileri ve gazetecileri bir araya getiren çalışmalar yapıyor.

Çocukların Gözünden Şehir Hayatı – 95cm: Mega Kentin Mini Yurttaşları

Mekanda Adalet Derneği, görsel hafızayı pekiştirme amacıyla hayata geçirdikleri UmutArşivi’nde aynı zamanda çektikleri belgesel ve kısa filmleri de yayınlıyor. Bu kapsamda gerçekleştirilen 95cm: Mega Kentin Mini Yurttaşları belgesel projesi, metropol hayatını çocukların gözünden anlamayı ve anlatmayı amaçlıyor. 3 yaşındaki bir çocuğun ortalama boyu olan 95 cm’yi simgeleyen kamera açısıyla şehrin farklı semtlerinde yaşayan çocukların mekansal deneyimleri canlandırılıyor.

Hızla değişen yaşam alanlarını herkes için daha yaşanabilir kılmak için çalışmalar yürüten Mekanda Adalet Derneği’nin fark yaratan hikayesini 23 Kasım 2018 tarihinden itibaren www.farkyaratanlar.org ve www.sabancivakfi.org internet sitelerinin yanı sıra Facebook, Twitter ve Youtube’dan izleyebilirsiniz.

Fark Yaratanlar Hikayeleriyle Ekranlarda

Sabancı Vakfı, Fark Yaratan kişileri televizyon ekranından da izleyicilerle buluşturmaya devam ediyor. Yaşayarak Öğrenme Merkezi ve Mekanda Adalet Derneği’nin fark yaratan hikayeleri bu hafta Cüneyt Özdemir’in sunduğu Fark Yaratanlar Programı’na konuk olacak.

Fark Yaratanlar Programı 25 Kasım Pazar günü saat 18.10’da CNN Türk ekranında olacak.

 

Fark Yaratanlar Hakkında:

Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişme için hayata geçirdiği Fark Yaratanlar programı 2009 yılında başladı. Başladığı günden bu yana programa 2.300’ü aşkın kişi ve kurum aday gösterildi. Danışma Kurulu’nun seçtiği 178 “Fark Yaratan” kişi ve kurumun ilham veren hikâyelerinin videoları çekildi, internette ve sosyal medyada yayınlandı. Fark Yaratan videoları, Türkiye ve yurtdışında 25 milyon izlenme rakamına ulaştı.

Fark Yaratanlar videolarını izlemek ve paylaşmak için:

www.sabancivakfi.org

www.farkyaratanlar.org

www.facebook.com/FarkYaratanlar

www.twitter.com/farkyaratanlar

www.youtube.com/user/turkeychangemakers

www.twitter.com/sabancivakfi

www.facebook.com/sabanci.vakfi

Yazar Hakkında

Türkan Uçar

Sürdürülebilir üretim ve tüketimler üzerine kafa yoruyor, daha iyisini nasıl yaparız diye gelişmeye çalışıyorum. SKH (Sürüdürülebilir Kalkınma Amaçları) ile ilgili 7 den 70'e herkesin birşeyler yapabileceğini düşünüyorum. Herkesin az dediği katkı birlikte yapıldığında çok büyük etkiye neden olacağının farkındayım Arada sırada kendimce masallar ve kendimden yazılar yazıyorum. Okuyan, yorum yapan herkes bana heves ve heyecan katacak.

Yorum Yap


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/u7337956/public_html/wp-content/themes/geoit/comments.php on line 24