1. Ana Sayfa
  2. Yenilenebilir Enerji
  3. Siemens, Türkiye’de Rüzgar Türbini Üretecek!

Siemens, Türkiye’de Rüzgar Türbini Üretecek!

Siemens, Türkiye’de Rüzgar Türbini Üretecek!

Siemens, Türkiye’de Rüzgar Türbini Üretecek!

TÜRKİYE’de yenilenebilir enerji teknolojilerinde yerlileşmeyi sağlayacak, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) kapsamında düzenlenen ilk rüzgâr enerji ihalesi sonuçlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, 1000 MW’lık rüzgar enerjisi kapasitesi oluşturulması için açtığı ihalede, kilovatsaat başına 3,48 dolar/cent teklifi ile Siemens -Türkerler- Kalyon Enerji konsorsiyumu kazandı.

İhalenin komisyon başkanlığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alparslan Bayraktar yaptı.

Ankara’da düzenlenen ilk rüzgâr YEKA ihalesi, kWh başına açık eksiltme usulüyle yapıldı. İhaleye 8 konsorsiyum katıldı;

– Enercon (Almanya) – Polat Enerji – Limak Enerji

– General Electric (GE- Amerika) – Fina Enerji

– Goldwind (Çin) – Akfen Holding – Beyçelik

– MingYang (Çin) – İlk İnşaat

– Nordex (Almanya) – İklim Elektrik Yatırım – MKS Marmara – Zorlu Enerji

– Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri (Almanya) – IC İçtaş Enerji

– Siemens (Almanya) – Türkerler- Kalyon

– Vestas (Danimarka) – Enerjisa

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca, 1000 MW’lik rüzgar enerjisi kapasitesi oluşturulması için açılan, Türkiye’nin ilk Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde, öncelikle en düşük teklifi veren 5 teklif sahibini belirlendi. Buna göre;

Vestas – Enerjisa’nın mali zarfındaki teklif kilovatsaat başına 6,33 dolar/cent

Goldwind – Akfen Holding – Beyçelik konsorsiyumunun teklifi kilovatsaat başına 5,98 dolar/cent 

Enercon – Dafne Enerji (Polat Enerji) – Limak Enerji’nin mali zarf teklifi kilovatsaat başına 5,72 dolar/cent

MingYang – İlk İnşaat’ın kilovatsaat başına 5,49 dolar/cent

GE – Fina Holding’in mali zarfındaki teklif kilovatsaat başına 5,48 dolar/cent

Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri – IC İçtaş Enerji’nin kilovasaat başı teklifi 5,27 dolar/cent

Nordex – İklim Elektrik Yatırım – MKS Marmara – Zorlu Enerji’nin teklifi kilovatsaat başı 5,20 dolar/cent

Siemens – Türkerler- Kalyon konsorsiyumunun zarf teklifi kilovatsaat başına 4,19 dolar/cent oldu.

Bu aşamadan sonra en yüksek teklif sahibi olan 3 konsorsiyum (Vestas – Enerjisa, Goldwind – Akfen Holding – Beyçelik ve Enercon – Dafne Enerji (Polat Enerji) – Limak Enerji) ihaleden elendi.

Kalan 5 konsorsiyum ile açık eksiltmeye geçildi ve  Siemens-Türkerler-Kalyon Ortak Girişim Grubu kilovat saat başına 3.48 dolar/cent teklifi ile dünya rekoru bir fiyatla ihaleyi kazandı.

Berat Albayrak ayrıca, “Düne kadar rüzgârda yerli katkı payıyla kilovatsaat (kWh) başına 10.3 dolar/cent’lik alım maliyeti, tarihi bir rekorla kWh başına 3.48 dolar/cente düşerek, bir dünya rekoru fiyatla gerçekleşti. Bu ihale, Türkiye’nin bir enerji üssü olma noktasında ve sadece enerji kaynakları, maliyetleri açısından değil, teknolojileri açısından da bir merkez olması noktasında çok önemli bir adım. “10 yıl asgari Ar-Ge yatırım şartıyla, yaklaşık bir türbindeki 8 bin küsür endüstriyel parçanın kırılımları ile birlikte yüzde 65’inin Türkiye’de üretilmesiyle, artık tedarikçisinden yan sanayicisine ve endüstrisine kadar çok büyük bir teknoloji üretim üssü olma noktasında adım atıldı. Türkiye için gurur verici bir gün. Yaklaşık 12 şehrimizde yapılacak rüzgâr türbini yatırımıyla, toplam 1 milyar doların üzerinde bir yatırım bugünkü küresel resimde Türkiye’ye kazandırıldı. Güneşte hedefimiz 2018’de Türkiye’de ilk yerli üretim panellerini devreye almaktı. 2019 başına kadar yerli üretim rüzgâr türbinlerimizi de sisteme dahil edeceğiz.Yaşadığı tüm sıkıntılara rağmen, bu kadar büyük bir rekabet ortamında gerçekleşen ihaleyle, Türkiye, ne kadar önemli bir ülke olduğunu dünyaya bir kez daha haykıran bir netice ortaya koydu. Bugün, ortaya çıkan sonuç, Türkiye-Almanya ilişkilerine önemli bir katkı yapacağını da gösterdi” dedi.

Enerji uzmanları, Alman ortaklığının ihaleyi kazanmasını ‘Türkiye-Almanya ilişkilerinde yeni dönemin habercisi’ olarak yorumladı.

 

yeka ihalesi kazanan - Siemens, Türkiye’de Rüzgar Türbini Üretecek!

YEKA İhalesinin Detayları 

Siemens – Türkerler- Kalyon konsorsiyumu kazandığı ihale ile Türkiye’nin ilk yerli rüzgar türbinlerini üretecek. Yatırım maliyeti 100 milyon doların üzerinde olan bir rüzgar türbin fabrikası kuracak. Fabrikada her biri en az 2,3 megavat gücünde yerli rüzgar türbini üretilecek. Proje tamamlandığında 1.1 milyon evin elektrik ihtiyacı rüzgar enerjisiyle karşılanacak.

Siemens ihaleyi alması; Türkiye’de pazar payını artırmak istediğini, YEKA kapsamındaki sahaların kapasite faktörü yüksek sahalar olduğu, rüzgar enerjisinde maliyetlerin düşeceği ve Türkiye enerji piyasasının geleceğine duyduğu güveni gösteriyor.

Projenin uygulanacağı 5 bölge

-Bilecik – Kütahya – Eskişehir
– Kayseri – Niğde
– Sivas
– Edirne – Kırklareli – Tekirdağ
– Ankara – Çankırı – Kırıkkale

DELOITTE Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Endüstrisi Lideri Elif Düşmez, “bu projenin başarısı ülke enerji maliyetlerini düşürmesinin yanı sıra ülkemizin rüzgâr türbini alanında bir ihracat üssü olması ile değerlendirilebilir” dedi.

Enerji Ekonomisi Derneği (EED) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, “Türkiye ve Almanya arasında son dönemde oldukça gergin bir dönem yaşanıyor. Bu ihalenin iki ülke ilişkilerini olumlu etkilemesi ve enerjinin barışçıl etkisinin egemen kılınması en büyük temennimiz. YEKA ihalesinden ortaya çıkan dev yenilenebilir işbirliği farklı alanlardaki yatırımcılar için de cesaretlendirici bir örnek teşkil edebilir.” dedi.

Kaynak : http://ekolojist.net/siemens-turkiyede-ruzgar-turbini-uretecek/

Yazar Hakkında

Yeşil Kumbara

Yeşil Kumbara projesi katı atıkların ayrıştırılması ve ekonomiye geri kazandırılması mottosuyla çalışmaktadır. Devlet desteği ile yürütülmesi hedeflenen proje ekonomi için kalkınma projesidir.

Yorum Yap


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/u7337956/public_html/wp-content/themes/geoit/comments.php on line 24