1. Ana Sayfa
  2. Yenilenebilir Enerji
  3. Gebze’ye 1.2 GW’lık Güneş Paneli Fabrikası Kuruluyor

Gebze’ye 1.2 GW’lık Güneş Paneli Fabrikası Kuruluyor

Gebze’ye 1.2 GW’lık Güneş Paneli Fabrikası Kuruluyor

Gebze’ye 1.2 GW’lık Güneş Paneli Fabrikası Kuruluyor

Yenilenebilir enerji konusunda Türkiye’den yeni bir atılım geldi. Türk güneş enerjisi şirketi Smart Energy Group ile Çinli şirket Phono Solar’ın stratejik ortaklığıyla Gebze Organize Sanayi Bölgesinde 1.200 MW’ kapasiteye sahip güneş paneli fabrikası kurulacak. Fabrikada, birim alandan elde edilen enerjiyi yükselten yeni nesil çift taraflı güneş panelleri üretilecek. Ortaklık yurt içine satışın yanı sıra, Avrupa ve ABD’ye ihracatı da hedefliyor. Proje, Türkiye’de 1.400 MW’ye yaklaşan güneş paneli üretim altyapısına katkıda bulunacak ciddi bir yatırım olarak görülüyor.

Smart Energy Group’un, Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan gibi Balkan ülkelerinde güneş enerjisi santrali yatırımları bulunuyor aynı zamanda diğer yatırımcılara anahtar teslimi GES kurulum hizmeti veriyor.halil demirdaC49F - Gebze’ye 1.2 GW’lık Güneş Paneli Fabrikası Kuruluyor

Smart Energy Başkanı ve CEO’su Halil Demirdağ, güneş enerjisi panelleri üretme kararı almalarını, Türkiye’nin ithalat rejiminde yaptığı yeni düzenlemelere bağladı. Ardıdan, dünya genelindeki büyük bankalar ve sigorta şirketlerinin onay verdiği markalardan biri olan Çin’li Phono Solar’ı ortaklığa ikna ettiklerini belirtti. Çin’li şirketin bütün dünyada kabul edilen ürünlerini Gebze’de üretmeye başlayacaklarını ve bu sayede fabrikadan birinci gün çıkacak malın uluslararası garantilere ve sigorta güvencelerine sahip olacağını sözlerine ekledi.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Tembelova’daki güneş paneli fabrikasının dört üretim hattından oluşan yaklaşık 400 MW’lik bölümü kısa süre içinde devreye girecek. Demirdağ, “Yıllık üretim kapasitesi 1200 MW’ye gidecek şekilde planlama yaptık. Fabrika binası bu amaca uygun olarak dizayn edildi. Üretim hattını, 23 bin 500 metrekarelik alana arazi sorunu olmaksızın hazır bina içine kuruyoruz” dedi. Ağustos ayında ilk panel üretiminin gerçekleştireceklerini ve bu ürünlerin yurt içine satışının şimdiden tamamlandığını kaydetti.

Halil Demirdağ ayrıca, ABD ve Avrupa ülkelerinde Çin menşeili ürünlere yönelik anti damping uygulamaları nedeniyle Türkiye’de üretim yapmanın Phono Solar için de avantajlı olacağını ve Phono Solar’ın Gebze’deki panel fabrikasına uygun fiyata ham madde tedarik edeceğini belirterek, “Biz stratejik ortağımıza, Türkiye’de maliyet artı belli bir kar oranıyla üretim yapacağız. Yani tesislerimiz kendi pazarını da oluşturarak hayata geçirilecek şekilde planlandı. Çinli ortağımızın analizlerine göre, Türkiye’deki maliyetlerle Avrupa ve ABD pazarlarında rekabetçi fiyatlarla ürün satabilecek konumdayız” şeklinde konuştu.

Halil Demirdağ, fabrika kapasitesini 420’den 1200’e çıkartacak yatırım için teşvik belgesini aldıklarını ve Çin’li ortaklarının Avrupa bölgesine yönelik satışlarının bu fabrika üzerinden yapmayı planlandıklarını kaydetti. Avrupalı yerli panel üreticilerinin fiyatları yüksek kaldığı için piyasadan yavaş yavaş çekilmelerinin de rekabet açısından avantaj oluşturduğunu belirtti. Üretim ekipmanlarını gelecek beş yılda piyasada en çok satılacak panelleri üretme yaklaşımıyla davranarak, teknolojinin eskimesi ihtimalini daha yatırımı planlarken elimine ettiklerini sözlerine ekledi.

Smart Energy Group Başkanı Halil Demirdağ, Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerjide yüksek hedefleri bulunduğuna işaret ederek, “Yurt içinde üretimin öne çıkacağını görüyoruz” dedi. Fabrika kurmak için YEKA ihalesini beklemek gerekmediğini ifade eden Demirdağ şunları söyledi: “Biz ihale kazanıp da sonra fabrika kurma mantığıyla hareket etmiyoruz. Biz bir yatırımcı ve EPC firması olarak sekiz sene önce girdiğimiz bu sektörde kendi uzmanlaştığımız alanlarda büyümeyi tercih ettik. Ancak ithalat rejimindeki değişiklik yerli ve yurt içinde üretimi özendirdiği ve özendireceği için 2016 yılından itibaren bu yatırımın gerekliliğini tespit edip harekete geçtik. Geçen yılın sonlarında ise kapasitemizi belirleyip, tesisin kurulumu için çalışmaları hızlandırdık.”

Kaynak : http://ekolojist.net/gebzeye1-2-gwlik-gunes-paneli-fabrikasi-kuruluyor/

Yazar Hakkında

Yeşil Kumbara

Yeşil Kumbara projesi katı atıkların ayrıştırılması ve ekonomiye geri kazandırılması mottosuyla çalışmaktadır. Devlet desteği ile yürütülmesi hedeflenen proje ekonomi için kalkınma projesidir.

Yorum Yap


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/u7337956/public_html/wp-content/themes/geoit/comments.php on line 24