1. Ana Sayfa
  2. Sürdürülebilirlik
  3. Daha az plastik kullanımı için ipuçları

Daha az plastik kullanımı için ipuçları

Daha az plastik kullanımı için ipuçları

Daha az plastik kullanımı için ipuçları

Hepimiz, tek kullanımlık plastiklerin neden olduğu büyük çevresel sorunlarla ilgili kaygılandırıcı haberlerden okumuşuzdur. Ekolojik sürdürülebilirlik konusunda devletlere ve şirketlere büyük yükümlülükler düşüyor. Ancak dünya genelinde her yıl 1 trilyona yakın plastik torba üretildiğini göz önüne alırsak, bizlerin de dünya üzerindeki karbon ayak izimizi azaltmak için bazı tüketici davranışlarımızı değiştirmesi lazım.

İşte bilinçli bir tüketici olma yolunda yapılabilecekler:

Pet şişe kullanımına mümkün olduğunca başvurmamak
 
20. yüzyılın son çeyreğinde yaşamımıza giren pet şişeler, günümüzde büyük bir ekonomik değere sahip. Ancak, pet şişelerin çevreye ve insan sağlığına verdiği zararlar göz önüne alındığında, kullanımının mümkün olduğunca aza indirgenmesi gerektiğini görüyoruz. Her ne kadar pet şişe geri kazanım tesisleri günümüzde varlık gösterse de, bu konuda yeterince verim sağlanamadığı bir gerçek.

Pet şişeler yerine, hem kendi sağlığımız hem de çevre için cam şişe suları tercih etmeli ya da paslanmaz su matarası edinerek uzun süreli bir kullanım sağlamalıyız. 

fft16 mf10605080 1 - Daha az plastik kullanımı için ipuçları

Alışverişlerde plastik poşet kullanımını azaltılmalı

Plastik poşetlerin, kağıda oranla üretim maliyeti ve aşaması daha kolaydır. Ancak, Türkiye’de ambalaj atığı olarak değil çöp olarak kabul edilmelerinden dolayı, plastik poşetlerin kağıt ambalajlardan daha zararlı hale geldiğini görüyoruz. Öte yandan, plastik poşet marketlerde ve birçok yerde ücretsiz olduğu için insanlar da plastik poşet kullanımında aşırıya kaçabiliyor. Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya gibi ülkelerde uygulanan naylon poşet yasağı sonrası tüketiciler, market alışverişlerini yaparken cüzi de olsa bir ücret karşılığı plastik poşet alıyor ya da evden getirdikleri alışveriş çantalarını kullanıyorlar. Bu sayede, naylon poşet kullanımda toplum bilinçlenmiş durumda.

Ülkemizde, Atık Yönetmeliği kapsamında naylon poşetlerin marketlerde ve mağazalarda kullanımı 1 Ocak 2018’den itibaren yasaklanacağı duyrulsa da, henüz bu yasak devreye girmedi. Ancak bu yasağın olmaması demek, bizim bu yasağa uygun tavırlar sergilemeyeceğimiz anlamına gelmiyor. O yüzden, hepimiz, alışverişe çıkmadan önce, yanımızda küçük alışveriş poşetlerinden bulundurarak plastik poşet tüketiminin daha ılımlı olmasına her halükarda katkı sağlayabiliriz.
 

fft16 mf10605095 1 - Daha az plastik kullanımı için ipuçları

Karton bardaklara dur demek

Kahve içmeye gidilen mekanlarda kahvelerin karton bardakta değil de fincanda servis edilmesini istemek, kahve kültürünün gittikçe yaygınlaştığı toplumumuzda büyük bir fark yaratacaktır. Eğer kahvelerini al-götür olarak tüketenler varsa, kendilerine ait termoslarını yanlarında bulundurarak bu durumun da önüne geçebilirler.

Bunların yanı sıra:

– Yemeklerinizi plastik ya da karton içerisinde servis eden hazır yemekleri tercih etmektense, mümkün olduğunca evde veya restoranlarda yemeye çalışın. 

– Cam ambalajlı ürünleri biriktirerek, gerektiğinde saklama kabı olarak bunları kullanabilirsiniz.

– Çocuklarınıza çok fazla plastik oyuncak almamaya çalışın.
 

 

Seda Kabil / PembeNar Özel

 

 

Sağlığınız hakkında ciddi işaretler ortaya koyan rüyalar

Burcunuza göre kaç saat uykuya ihtiyacınız var?

2019’un dekorasyon trendleri

Biorezonans ile alerji tedavisi nasıl uygulanır?

Çocuklarda öğrenme güçlüğü nasıl teşhis edilir?

Boyun ağrıları ve nedenleri nelerdir?

Kaynak :http://www.milliyet.com.tr/daha-az-plastik-kullanimi-icin-pembenar-detay-pufnoktasi-2589338/

Yazar Hakkında

Yeşil Kumbara

Yeşil Kumbara projesi katı atıkların ayrıştırılması ve ekonomiye geri kazandırılması mottosuyla çalışmaktadır. Devlet desteği ile yürütülmesi hedeflenen proje ekonomi için kalkınma projesidir.

Yorum Yap


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/u7337956/public_html/wp-content/themes/geoit/comments.php on line 24